top of page
Caută

Exerciții pentru dureri de spate

Actualizată în: 29 sept. 2022

Zona cervicală (gâtul) este cea mai mobilă zonă a coloanei. La extensia acesteia, se activează reflexul de redresare posturală, adică extensia gâtului duce la îndreptarea spatelui. Exercițiul de mai jos este pentru extensorii lungi ai gâtului, care au rolul de a stabiliza coloana cervicală.

Ex 1. Culcat pe abdomen, cu mâna dreaptă strânsă în pumn, se efectueză extensia de 10 ori, pauza 1 minut, de 3 ori (3 seturi a câte 10 repetări).

Mușchii peretelui abdominal:

  • Stabilizează coloana vertebrală în partea anterioară (față);

  • Sunt mușchi accesori (ajutători) ai respirației (faza de expirație);

  • Susțin activitatea aparatului digestiv;

Atunci când mușchii abdominali sunt slabi, toată greutatea trunchiului, brațelor și capului suprasolicită mușchii din zona lombară, astfel se creează condiții pentru apariția durerii de spate.

Ex. 2. Culcat pe spate, genunchii îndoiți la 90°, se efectuează flexia coapselor pâna la 100-120° la expir. 4 seturi a câte 8 repetări



Mușchii fesieri mari sunt principalii stabilizatori ai bazinului și ai articulației coxo-femurale (art. șoldului). Atunci când ei nu își efectuează funcția se suprasolicită și se scurtează mușchiul piriform care, în această stare poate crea condiții pentru compresia nervului sciatic și apariția paresteziei (amorțește piciorul)

Ex. 3. Culcat pe spate, genunchii îndoiți la 90°, picioarele propriu-zise depărtate la nivelul umerilor, se efectuează ridicarea bazinului la expir, 3 seturi a câte 10 repetări.

Mușchii membrelor inferioare (picioare) sunt cei datorită cărora oamenii se deplasează, deseori din cauza traumelor nerecuperate, încălțămintei, supraefortului și altele, acești mușchi pierd ordinea corectă de includere în timpul mersului, astfel oamenii încep să ridice bazinul în timpul mersului (compensează) și se împiedică des (ex. covorul din casă).

Ex. 4. Secvențialitatea Normală (tehnică FNP)

  1. Extensia degetelor

  2. Flexia dorsală

  3. Flexia coapsei

  4. Flexia degetelor

  5. Flexia plantară

  6. Extensia coapsei

  7. 4 x 5 repetări

Complexul de exerciții se realizează zilnic și reprezintă cele mai des folosite exerciții în procesul de recuperare a discopatiilor lombare.




1.023 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kinetoterapie - O abordare holistica pentru durere de spate

Titlu: Kinetoterapie - O abordare holistica pentru durere de spate Introducere Bine ai venit pe site-ul nostru! Dacă te confrunți cu probleme de spate și ești în căutarea unei soluții eficiente și sig

Post: Blog2_Post
bottom of page