top of page
Caută

Primul ajutor în trauma gleznei

Actualizată în: 1 oct. 2022

Imediat după constatarea traumei, diagnosticul clinic imagistic (X-Ray, USG, IRM) este vital pentru a determina structurile afectate, pentru a prognoza tipul tratamentului și selectarea metodelor și mijloacelor. În ortopedie și traumatologie, se folosește acronimul P.R.I.C.E.M. sau R.I.C.E. pentru a defini primii pași ai tratamentului.


Odihnă, gheață, bandaj, elevare

P: Protect. Protecția este esențială pentru a preveni agravarea stării structurilor și simptomelor în timp ce glezna este într-o stare vulnerabilă. În funcție de severitate, acest lucru poate însemna orice, de la utilizarea dispozitivelor asistive pentru a reduce acțiunea greutății corpului, folosind un încălțăminte medicinală de mers (walking boot) sau purtarea unei orteze.

R: Rest . Odihna este necesară ca țesuturile. să treacă prin procesul natural de vindecare. Odihna poate însemna o descărcare completă a articulației, limitând mersul sau abandonarea pentru câteva săptămâni a activității fizice uzuale.


I: Ice. În mod obișnuit, aplicarea gheții durează 15-20 de minute (până când este amorțită zona) de cel puțin 3 ori pe zi. Gheața este importantă în stadiul acut pentru a reduce durerea prin scăderea vitezei de conducere a neuronilor (încetinește semnalul nervos) și pentru scăderea inflamației/edemarea prin vasoconstricție. Pacientul trebuie să evite căldură în această etapă, deoarece va face produce efectul invers.

E: Elevate. Ridicarea piciorului ajută la drenajul edemului. Piciorul trebuie să fie mai sus de nivelul inimii, pacientul în decubit dorsal cu piciorul susținut. Acest lucru poate fi făcut în timpul odihnei, precum și la aplicarea gheții.

C: Compression. O bandajare pentru o compresie ușoară poate ajuta la scăderea acumulării edemului.

M: Medication. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt de obicei recomandate pentru a reduce inflamația cât mai repede posibil. Acest lucru este stabilit de medicul specialist. AINS nu sunt menite să fie administrate pentru perioade îndelungate, deoarece au efecte secundare sistemice


53 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kinetoterapie - O abordare holistica pentru durere de spate

Titlu: Kinetoterapie - O abordare holistica pentru durere de spate Introducere Bine ai venit pe site-ul nostru! Dacă te confrunți cu probleme de spate și ești în căutarea unei soluții eficiente și sig

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page